Catapeteasma este o Evanghelie pictată, a spus Patriarhul la sfinţirea iconostasului Bisericii Militari I
La o primă vedere, catapeteasma pare a fi un zid pe care se află mai multe icoane, însă Patriarhul Daniel a prezentat sâmbătă semnificaţiile iconostasului existent în toate bisericile ortodoxe şi a evidenţiat că reprezintă o „evanghelie pictată” sau „un ecran prin care noi privim spre Împărăţia Cerurilor”.
Explicaţiile au fost oferite de Părintele Patriarh Daniel cu prilejul sfinţirii catapetesmei restaurate de la biserica parohiei Militari 1, aflată în Sectorul 6 al Capitalei, care şi-a serbat al doilea hram dedicat Sfântului Grigorie Teologul.
Parte integrantă a bisericii, iconostasul sau catapeteasma se află între altar şi naos. Sfinţii Părinţi l-au asemănat cu hotarul dintre două lumi: cea divină şi cea umană, cea veşnică şi cea trecătoare.
Sfinţirea catapetesmei
După slujba de sfinţire, Preafericirea Sa a vorbit despre catapeteasma pe care a asemănat-o cu Sfânta Scriptură, numind-o „Evanghelie pictată” şi a explicat că reprezintă un mijloc important de misiune, de transmitere a cuvântului mântuitor.
„Atunci când privim la icoane avem trăirea ca şi când citim în Sfintele Scripturi. (…) Ceea ce se spune în Sfânta Evanghelie pentru urechi, se spune în icoane pentru vedere (…) Toată teologia, toată Evanghelia este concentrată în simbol sub formă vizuală, ca ceea ce auzim noi cu urechile să vedem şi cu ochii”, a spus Preafericirea Sa.
Iconostasul semnifică unirea prin iubire a cerului cu pământul
– Sf. Simeon al Tesalonicului
Părintele Patriarh a precizat că iconostasul reprezintă, de fapt, o „formă vizuală concentrată a Împărăţiei lui Dumnezeu” şi a vorbit despre icoanele aflate lângă uşile Împărăteşti în care este pictat Mântuitorul Iisus Hristos: Maica Domnului cu pruncul şi Hristos ca Împărat sau Arhiereu.
El a explicat că icoanele menţionate simbolizează cele două veniri ale Mântuitorului Iisus Hristos pe pământ, „prima smerită, iar a doua întru slavă” şi că „între aceste două veniri se desfăşoară viaţa Bisericii”.
„Când ne uităm la iconostas vedem Împărăţia lui Dumnezeu venind spre noi, ca noi să înaintăm spre Împărăţia Cerurilor”, a spus Patriarhul Daniel.
Pentru a explica mai bine sensul catapetesmei, Preafericirea Sa a definit-o ca un mijloc de legătură între vremelnicie şi veşnicie.
„Catapeteasma nu este un zid care desparte altarul de nasos, ci este un ecran, o icoană mare formată din icoane mai mici ca nişte ferestre prin care noi privim încă din lumea aceasta spre Împărăţia Cerurilor”.
Citând din Sfântul Gherman, Patriarhul Daniel a spus că „Biserica este Cerul pe pământ, iar în mod deosebit catapeteasma este icoana Împărăţiei Cerurilor” şi a subliniat că iconostasul „uneşte, nu desparte lumea văzută, pământească, de lumea nevăzută, cerească prin chipurile sfinţilor din Ceruri”.
Daruri şi distincţii
După slujbă, Părintele Patriarh Daniel i-a felicitat pe slujitorii lăcaşului de cult din cartierul Militari şi a oferit mai multe daruri pentru biserica parohiei.
Pentru activitatea pastorală, liturgică, social-filantropică şi administrativă desfăşurată de-a lungul timpului la Parohia Militari I, pr. paroh Ştefan Buchiu a primit din partea Patriarhului României Ordinul „Sfinţii Martiri Brâncoveni” pentru clerici.
Cei care au contribuit la restaurarea catapetesmei au primit din partea patriarhului diplome de apreciere.
Biserica parohiei Militari I
Lăcaşul de cult a fost construit în anul 1886 în timpul Mitropolitului Calinic Miclescu din fondurile donate de negustorul Nicolae Manolescu și soția sa Anastasia.
A fost resfinţită ultima dată în anul 2005 de Arhiepiscopul Varsanufie al Râmnicului, pe atunci Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.