Patriarhul Daniel: Sfântul Ilie este un proroc al dreptăţii, adevărului şi ajutorării oamenilor drepţi
„Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost un pedepsitor al celor care nu mai ascultă de Dumnezeu, încalcă şi se abat de la poruncile lui Dumnezeu. În acest sens, el este un proroc al dreptăţii, adevărului şi ajutorării oamenilor drepţi”, a afirmat Patriarhul Daniel în 20 iulie, ziua de cinstire a prorocului.
Patriarhul României a rostit cuvântul în ziua prăznuirii Sfântului Ilie, ziua numelui primit la botez de Preafericirea Sa (Dan-Ilie), în Paraclisul din Reşedinţa Patriarhală ocrotit de acelaşi sfânt.
Sf. Ilie Tesviteanul
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat portretul luminos al Sfântului Ilie, unul dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament. „În mod surprinzător, este un proroc mare, dar care nu a scris nimic. Este un proroc mare a cărui zi de pomenire este înscrisă cu cruce roşie în calendar, ceea ce înseamnă că este un sfânt renumit, iubit şi foarte popular. Prorocul Ilie a fost un om al rugăciunii, al postului îndelung, al înfrânării şi al ascultării de Dumnezeu. El a fost un apărător al dreptei credinţe strămoşeşti în faţa rătăcirilor regelui Ahab şi reginei Isabela şi poporului care s-a abătut de la credinţa dreaptă şi a început să se închine la idoli păgâni. Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul a fost un apărător al văduvelor şi al orfanilor pe care i-a ocrotit şi pe care i-a ajutat”.
Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul este, peste timp, şi o prefigurare a vieţii ascetice, a mai precizat Părintele Patriarh Daniel. „El a trăit în feciorie, post, rugăciune, singurătate şi aceasta îl face să fie, ca şi Ioan Botezătorul, ultimul proroc al Vechiului Testament, un precursor al monahilor, anahoreţilor, cel care a mers în pustie, a fugit de lume pentru a-şi sfinţi gândirea şi simţirile în linişte şi rugăciune mai multă. Este foarte semnificativ acest fapt şi reţinem că împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul el închipuie acea categorie de vieţuitori ai pustiei, în rugăciune şi în asceză”.
Faptele lui Ilie, prefigurări ale lucrărilor lui Hristos
Potrivit Preafericirii Sale, multe din faptele Sfântului Ilie prefigurau lucrări minunate făcute, mai târziu, de Mântuitorul Hristos.
Minunea înmulţirii făinii şi uleiului, din casa văduvei din Sarepta Sidonului, „era o prefigurare a înmulţirii pâinilor şi peştilor de către Mântuitorul Iisus Hristos mai târziu, iar faptul că el era la pârâul Cherit hănit de corbi cu pâine şi carne prefigura Taina Euharistiei, creştinii de mai târziu. De aceea, în icoana sfântului, corbul care îi aduce pâine poartă în plisc o prescură în tradiţia iconografică bizantină. Sfântul Proroc are grijă ca în casa în care se află el să nu se termine făina şi nici untdelemnul. După rugăciunile fierbinţi ale Sfântului Ilie, fiul văduvei din Sarepta Sidonului a înviat. Este prima înviere din morţi săvârşită în Vechiul Testament. A fost o prefigurare a învierii fiului văduvei din Nain, de mai târziu, de către Mântuitorul Iisus Hristos. Coborârea focului din cer asupra jertfei din altarul de jertfă poate însemna coborârea Duhului Sfânt în chip de limbi de foc peste ucenici şi constituirea Bisericii ca şi comunitate divino-umană pe pământ, bazată pe dreapta credinţă şi pe botezul în numele Sfintei Treimi, dar poate însemna şi coborârea Duhului Sfânt după epicleza euharistică când este invocat Duhul Sfânt să vină şi să prefacă pâinea în Trupul lui Hristos şi vinul în Sângele lui Hristos”.
Ridicarea la cer
Patriarhul Daniel a explicat că ridicarea Sfântului Ilie la cer preînchipuia Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos pe un nor luminos. „Toate acestea ne arată că lucrările lui erau hristocentrice, Îl aveau în centru pe Hristos Care Se va întrupa pentru mântuirea oamenilor. Un car tras de cai de foc a venit, l-a luat pe Ilie şi l-a ridicat la cer. De aceea, prorocul Ilie nu a murit. El a fost ridicat la cer şi în timp ce se ridica la cer în acest car de foc trimis de Dumnezeu el a aruncat mantia sa prorocului Elisei. Deodată cu mantia, Elisei a primit şi harul de a face minuni şi, de aceea, prorocul Elisei a vindecat şi el o mulţime de bolnavi. Vedem că prorocul Ilie nu a murit pe pământ, ci se află în ceruri, ca şi Enoh, amintit tot în Vechiul Testament, dar potrivit tradiţiei Sfintei Scripturi şi tradiţiei Bisericii, ei vor reveni pe pământ cu puţin timp înainte de a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos pentru a se lupta cu Antihrist, care îi va omorî, însă îi va învia Hristos la învierea cea de obşte cu toţi cei care au crezut în Hristos şi au aşteptat venirea Lui”.
Un sfânt popular
Prorocul Ilie este un sfânt popular şi este cinstit nu numai în creştinism, ci şi în iudaism şi islam, a subliniat Patriarhul României. „Este ocrotitor al celor care se află în boală, suferinţă, necazuri, iar la noi, în mod oficial, este ocrotitor al celor care lucrează în aviaţie, al Forţelor Aeriene şi ocrotitor al apicultorilor. Acest sfânt este foarte popular şi pentru că este invocat atunci când este secetă, ca să aducă ploaie. De asemenea, este chemat în rugăciune să înceteze ploile când sunt prea multe şi să aducă roade îmbelşugate pământului”.
Patriarhul Daniel i-a felicitat pe cei care îşi serbează onomastica. „În România sunt înregistraţi aproximativ 150.000 de români care poartă numele de Ilie şi derivate. Tuturor le dorim Ani mulţi cu sănătate, ajutor de la Dumnezeu şi spor în credinţă şi fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi şi a noastră mântuire”.