PATRIARHUL

Bunătatea lui Iisus vindecă răutatea sufletului: Patriarhul Daniel explică ce l-a schimbat pe Zaheu

Zaheu Vameșul „nu s-a schimbat pentru că a fost iertat sau pedepsit, ci pentru că a fost onorat, deși n-a meritat. Bunătatea lui Iisus a străpuns întunericul răutății sale”, a explicat Patriarhul Daniel duminică.

Ca un cunoscător al sufletelor, Mântuitorul Iisus Hristos s-a autoinvitat în casa vameșului fiindcă a știut că nu doar curiozitatea l-a mânat pe Zaheu să se urce în sicomor, ci și dorința de a-i schimba viața. „El a constatat la un moment dat că adunarea de bunuri materiale în jur, adunarea de bunuri materiale în mod necinstit și nedrept nu-i aduce pace, mulțumire și fericire în suflet. Îi aduce bogăție în jurul său, dar nu pace și bucurie și mulțumire în sufletul său, că omul este mai mult decât un sac de umplut cu lucruri materiale”, a explicat Preafericirea Sa.

„Sufletul său este mai mare decât toate bunurile materiale din lumea aceasta. El este făcut pentru iubire veșnică și infinită față de Dumnezeu. Și, după ce a fost onorat Zaheu cu intrarea lui Iisus în casa lui, bunătatea și milostivirea nesfârșită a lui Iisus l-a mișcat atât de mult, încât el într-o clipită s-a schimbat.”

„Bunătatea lui Iisus a străpuns întunericul răutății sale și, din cărbunele care se afla acoperit cu cenușă, din cărbunele incandescent care încă mai rămăsese în sufletul lui, din dramul de bunătate a lui, a țâșnit o flacără. Și anume flacăra milosteniei, care i-a luminat și schimbat viața”, a precizat Patriarhul României.

„Văzând Iisus cum acesta, vameșul lacom și zgârcit, a devenit milostiv și darnic, a zis: «Astăzi s-a făcut mântuire casei acesteia». Adică nu doar persoanei respective, ci și familiei sale. Și vine motivația, zicând Iisus: «Pentru că și acesta este fiul lui Avram»”, a continuat Părintele Patriarh Daniel. Expresia fiul lui Avram înseamnă fiu al credinței. Deci Iisus a cerut ca să fie invitat, să intre în casa lui Zaheu Vameșul, pentru că a simțit în sufletul lui, pe când era urcat în pomul sicomor, că are credința în suflet ascunsă, dar reală, că Iisus îi poate schimba viața, îi poate înnoi viața, îi poate aduce pace și bucurie, deși el nu merita o onoare atât de mare.

„Zaheu este un păcătos care-și schimbă viața și din lacom devine darnic, arătând prin aceasta milostivirea, iubirea smerită și darnică, sau milostivă, ca fiind lumina vieții”, a subliniat Preafericirea Sa. „De aceea, Mântuitorului Iisus Hristos spune un îndemn puternic: Fiți milostivi precum Tatăl vostru cel din ceruri milostiv este.”

Patriarhul a mai explicat și ultima frază din Evanghelia zilei: „Fiul Omului a venit să caute și să mântuiască pe cel pierdut”: „Ce înseamnă mântuirea? Mântuirea înseamnă unirea omului limitat și trecător, muritor, cu Dumnezeu cel nemuritor și nelimitat”, a spus Preafericirea Sa. „Și cine este cel pierdut? Pierdut este cel care s-a despărțit de Dumnezeu prin necredință, nepocăință și nefăptuire de fapte bune. Deci oamenii bogați pot să se mântuiască doar dacă devin milostivi, dacă devin darnici, dacă ajută pe cei neajutorați, pe cei lipsiți de cele necesare și dacă împlinesc în viața lor voia lui Dumnezeu, spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a încheiat Patriarhul României.

Sursa: basilica.ro