Cincisprezece citate ale Patriarhului Daniel despre Maica Domnului
Cincisprezece citate ale Patriarhului Daniel despre Maica Domnului:
- Fiind Maica Domnului Cel răstignit, ea este o mamă a suferințelor, a durerilor. De aceea, ea înțelege și simte orice suferință și orice durere din familie, orice suferință a părinților care cresc copi și îi îngrijesc, precum simte și bucuriile celor care primesc ajutorul lui Dumnezeu.
- Întrucât L-a născut și L-a arătat lumii pe Hristos, Maica Domnului este icoana Bisericii lui Hristos, în care El este pururi prezent prin harul Său.
- Maica Domnului este ocrotitoare, iubitoare și rugătoare pentru toată lumea. Iubirea ei milostivă are izvorul în iubirea milostivă a lui Hristos.
- Maica Domnului este pururea rugătoare, mult milostivă, mamă duioasă, iubire cu smerenie pentru cei pe care nu-i mai iubește nimeni.
- Maica Domnului cu mâinile înălțate în rugăciune (Oranta) reprezintă Biserica, iar Hristos este viața Bisericii. El este izvorul vieții, iar Maica Domnului, prin puterea harului primit de la Hristos, devine și ea izvor purtător de viață.
- Maica Domnului este model de smerită ascultare pentru îngeri și oameni.
- Maica Domnului ne arată taina Bisericii care conduce (călăuzește) la viață veșnică pe cei care cred în Hristos.
- Maica Domnului este rugătoare și mijlocitoare milostivă pentru oameni, mai ales când ei se află în situații grele.
- Toată cinstea și slava Maicii Domnului vin din calitatea ei de Mamă a lui Hristos, Născătoare de Dumnezeu.
- „Avem în Maica Domnului ocrotitoare a femeilor care nasc, care devin mame, ocrotitoare a părinţilor copiilor, şi ocrotitoarea familiilor care deşi nu au copii adoptă şi cresc copii”.
- Maica Domnului este ocrotitoarea fecioarelor și a maicilor de mănăstiri, a călugărilor care au depus votul fecioriei, al sărăciei și al ascultării. Este Ocrotitoarea slujitorilor sfintelor altare, a arhiereilor, preoților și diaconilor, pentru că Fiul Ei este Marele Arhiereu sau Marele Preot. Maica Domnului este ocrotitoarea văduvelor, a orfanilor, a bolnavilor, a săracilor, a celor neajutorați, „bucuria tuturor celor necăjiți”.
- Pentru că Maica Domnului este „Icoana Bisericii” (Figura Ecclesiae), Anul Bisericesc este pus sub ocrotirea Maicii Domnului. Începutul Anului Bisericesc este marcat de Nașterea Maicii Domnului, în 8 septembrie, iar sfârșitul Anului Bisericesc de trecerea Ei la viața veșnică, Adormirea și ridicarea la cer, în 15 august. »
- Maica Domnului nu se afirmă pe sine. Ea nu are o predică aparte, Singura ei predică a fost «Faceți tot ceea ce vă spune Fiul Meu», adică Iisus Hristos. »
- Cinstirea Maicii Domnului, voită de Dumnezeu, începută de îngeri și continuată de Biserică, arată că Ea este ființa umană cea mai curată pe care a pregătit-o Dumnezeu cu harul Său să devină Mama Domnului nostru Iisus Hristos.
- Rugăciunile adresate Maicii Domnului nu sunt timp pierdut, ci timp sfinţit, timp roditor și timp înveșnicit, pentru că atunci când rugăciunea este sinceră și smerită, primim în schimb o pace și o bucurie pe care lumea nu le poate da, ci numai Dumnezeu, prin mijlocirile Maicii Domnului.
Sursa: basilica.ro